Darreries del segle XIX. Novel·la històrica situada entre la Catalunya central i Cuba.
Protagonistes: Blai i Susina. Tema: amor, desamor, engelosiment, viatges, traïció, ambició exagerada com a trama principal.
Però veurem desfilar altres personatges, i les corresponents subtrames per les pàgines d’aquest llibre. Esclaus sotmesos a turments terribles, nou-rics, nobles, esplèndids palaus, bordells de luxe, la dèria de la moda tan característica de la Cuba de l’època.
Hi ha una mort en estranyes circumstàncies i un judici per assassinat.
La trama, segons entesos en la matèria, és la millor part d’aquest llibre.
Mercè Carandell publica per Sant Jordi un llibre d’Indianos.
És guanyadora del Premi Eugeni Molero 1995, metgessa jubilada, especialitzada en Reumatologia i cinquena filla d’una coneguda família d’intel·lectuals. Per documentar-se ha viatjat a Cuba diverses vegades, on ha visitat antics ingenis sucrers, així com innombrables llocs seguint la petja dels esclaus. Ha contactat amb historiadors especialitzats en la Cuba del segle XIX, a més de l’historiador oficial de l’Havana, a qui agraeix les xerrades i els consells que li ha donat. També ha passat hores en els arxius de l’Havana i de Matanzas. I en el Casal Català de l’Havana.
De la quantitat de llibres que hi ha sobre el tema, n’ha revisat els més importants de l’època, entre els que destaca la Biografía de un esclavo o Mi tío el empleado, magnífics testimonis dels diferents ambients. I Cecilia Valdés, la novel·la cubana més important del segle XIX, així com assajos i novel·les escrits amb posterioritat.